FILMAS APSVEIKUMI VĀRDA DIENAS ČATS REKLĀMA oHo.lv
Lai lietošana būtu ērtāka, lūdzu, pagriez savu tālruni!
Reģistrētiem lietotājiem



Reģistrēties Aizmirsu paroli!

Dienasgrāmatas (blogi)

 Noodles,  09-09-2012 16:10 16  30
De Rerum Edibum II

De Rerum Edibum II

Vīriešu kulinārija. Pabiju mežā, baraviku maz, jo vēl tik sāk augt (27 gab pa 2 h, un vēl lietus uznāca... :( - bet toties tārpainu sēņu praktiski naFF!), aber daudz un smukas gailenes - pa zaļo sūnu, bez smiltīm un gružiem. Tad nu, sakarā ar to, ka kabačus man ar neviens nav sadāvinājis, abet kūpinātus brekšus pret tādiem s++iem nemainīšu, nācās improvizēt. Tā nu sāku žāvēt zeķes un pie viena experimentēt pa kukņas grāpjiem.
Starp citu - baigi labā lieta - Maximā par kautkādiem <40 santīmiem ir bundžiņas ar "sasmalcinātiem tomātiem savā sulā".
Nē, nu tik naivs es neesmu, un, visticamāk, tiem ražotājiem (itkā jau itāļiem) vai nu konveijers bija sabojājies, vai, drīzāk, kāds pa pjankai bija iekritis tai toverī, kur bija jābūt "tomātiem bez mizas savā sulā" un tā nu sanāca "pomidores consolidata vulgaris".
Tā kā nav dzirdēts, ka itāļu vai citu jevropas ākstu studentus mafija sūtītu tomātos, kā partija mūs savulaik kartupeļos, tad domāju, ka tur vienkārša bitovuha tai zavodā būs gadījusies... jeb kāda grūsna madonna šādi mēģinājuse sev šaušalīgu galu atrast... :D :D
Bet bundžiņas ir normālas, un ne gumijas detaļas, ne citus piemaisījumus es tur neatradu. Un ķeskāties pašam, šķaidot tomātus, nu vismaz man pagalam nav interesanti. Plus akcija saldajiem pipariem bodēs un pilni tirgi ar šādu tādu, krāsainu, strīpainu un pat laikam rūtainu papriku.
Nu, un tāpēčiņ - lūk:
Jauna sēņu zacenes alias ķopša versija*:
3 burciņas smalcinātu tomātu savā sulā;
Riktīga kule ar papriku (kāds kilograms, jaukta - sarkana, dzeltena un pašmāju zaļā - bet vēl jau būs arī eksperiments ar paprikas un sviesta pupiņu maisījumu!);
Kāds kilograms gaileņu (varētu taisīt arī ar bērzlapēm utt., bet es parasti gailenes nelasu - bet nu smukas šoreiz bija! - apmēram, kā Raikinamtas joks par vēžiem "nu krasivije, no za 5.. a eti malenkije.. no za 3. No očeņ maļeņkije - zato za 3. A eti - za 5. No boļšije... no za 5..." :D :D - nu, tā kautkā. Mans skopums uzvarēja manu slinkumu... Ja sanāks, noteikti uztaisīšu ar melnajām olīvēm un svaigām - neceptām! saulsardzenēm!!!);
3 lieli sīpoli, (ja negaršo, var nelikt vai likt mazāk), man bija parastie, bet labi izskatītos arī puravi;
3-4 galviņas ķiploku (atkarībā no katra individuālajām jūtām jebšu mīlas uz šo dārzāju);
3-4 pākstis čili (es ņēmu 1 zaļo halapenjo un 2 sarkanos čili, vairāk mājās nebija, bet dikti prasījās klāt kāds oranžais habanēro bez ugunsdzēšamā štrumenta, tak šie man vēl tikai sāk zaļot...);
150-200 ml olīveļļas;
Sāls pēc garšas, šķipsna cukura vai karote medus.
Drusciņa balto, melno vai 5 piparu maisijuma - tos bēru pa šķipsnai izkarsētās burciņās pirms ķopša saliešanas, bet domāju, varēja iemest vēl arī pa daivai ķiploka....
Nekādus zaļumus vai lauru lapas, smaržīgos piparus, kreicnagliņas utt neliku, lai nenomušītu varo gaileņu aromātu.
Sterilizējot burkas noteikti stāvēs, kā jaunsargam uz Andersones bildi, bet tad recepti būtu jāmaina un paprika jāliek tikai pirms karsēšanas. Sagāžam grāpī tomātus un ~ pusi olīveļļas, sakapājam čili un ķiplokus un beram tik klāt. Sagriežam papriku un sīpolus. Ņemam šļuku olīveļļas un apcepam sīpolus līdz caurspīdīguma stadijai, gāžam klāt tomātiem. Kamēr sīpoli cepas, sagriežam (rupjos gabalos) gailenes - ja mazas, var likt veselas. Gāžam sīpolus grāpī un jaunā šļukā olīveļļas apsutinām gailenes - lai iztvaicētu lieko mitrumu. Kad gailenēm slapjums palicis aumež maz, beram katlā un pasautējam, līdz viss apjoms vēl krietni sarucis (par kādu 1/4-1/3 daļu). Es pagaršoju sāli/medu un atstāju līdz otram rītam (vēls jau bija). Nākamā dienā verdošu salēju izkarsētās burciņās, uzliku vākus un pēc atdzišanas sakrāvu lecskapē. Redzēs, kā stāvēs, bet ņamma konkrētā! Bonusā: sapildīju dažas paprikas - iekšā sakapātas melnās olīvas, ķiploks (1:1 ar olīvām), veselas sīkas gailenītes, drusku asās paprikas pulvera, olu kultenis. Un uz 15 min karstā cepeškrāsnī uz sausas pannas + cepampapīrs apakšā. Temp. nezinu, man vecā gāzes plīts. Kad sāka dikti smaržot, parāvu ārā un pa virsu uzliku sarīvētu sieru (kautkāds Krievijas-Holandes-Goudas maisījums, man bodē cep bagetes un neizcepto tirgo maisiņos; pieļauju, Parmas vai kāds no cietajiem kopā ar īstu Čedaru varētu būt vēl labāks..). Un vēl uz 10 min "duhovkā" apukaļ.
Gāzi pēc 2 min izslēdzu, atstāju visu, lai padziest. Pēc tām 10 min atklāju, ka šie bijuši labākie pildītie pipari, kādus esmu ēdis... Un kāpēc es tik ilgi uzskatīju gailenes par suņusēnēm?! Zvezda v šoke... A es domāju, ka gailenes vispār ir suņusēnes.... * Pērnā ķopša versija - ar cūcenēm (daži nez kāpēc tās jauc ar kailajām mietenēm! Idijoti...) pieejama maniem paziņām (sorry, tikai virtuāli, jo oriģināls da Jāņiem nedavilka!) vai citiem interesentiem - rakstiski.
Diemžēl, sakarā ar meža plūmīšu deficītu, šķiet, sēņu-plūmju šašlika mērce šogad arī netiks uzkonstruēta. :(
** Ar aukstu šņabi - NOPROVĒTS! Super kvadrātā.
*** Šņabis kontrabandas. Baltkrievu.
Vai profanācijai vienmēr var atrast... Domājot par Latvijas uzplaukumu
citi ieraksti Noodles d-grāmatā
Komentāri
Naktsvijole_es: Trīs čili uz tik mazu daudzumu..oi,oi,-uguns,piķis un zēvele..;))
#1
2012-09-09 18:40
Noodles: Muļķības. Citu asumu un garšvielu - žiletes tur, benzīns, napalms un tā, receptē nava, tas principā un vispār ir labdzimušāsm jaunavām domāts paēdiens.... lai pamodinātu sajūtas.
Hohma, bet man pat bija par maz asumiņa. Piemēram, habanero čili vietā būtu labāks - nu tak kur lai viņu raun? Varbūt, ja gaditos pa pusei asā paprika, a la peperoni, vispār sanāktu labinieks?

Paskaiti nost tomātus, parasto papriku un dikti maigas sēnes - tas viss savāc 80% čili asumiņa. Labi vismaz, ka halapenjo palika tai zostē... drusku tomēr jūt... :D :D
Un Ķiploki. To tur ir ne mazāk, kā čili, bet garša tik un tā laba.

Paradokss (un garšīgs!) ir maigo ziemeļu sēņu kombinācijā ar ņipro dienvidu čili, papriku un ķiploku asumiņu.

P. S. Man šķiet,es sāku saprast receptes ar saldējumu un čili vai ingveru.... ir tur sava doma... bet gailenes ar halapenjo ir superīgas!
#2
2012-09-09 19:03
Naktsvijole_es: Tu te mani nepavedini,ja ,uz pagatavošanu,man jau sāk rosīties garšas kārpiņas,jo pēdējā laikā kaut kā īpaši velk uz to asumiņu salātos.:DD
#3
2012-09-09 19:06
Noodles: Es Tevi i nemēģinu pavedināt - gribēsi, pati pavedisies..., un tad maz neliksies nevienam... :D :D :P
Vienkārši laiks ir izjust asumu starp parasto čili, peperoni pipariem,vai arī halapenjo un habanero "smagā gala delikatesēm".
Un ir laiks saprast, ka mūsu ziemeļu virtuvē šitiem brīnumiem ir sava (un sengaidīta!!! ) vieta.
Tas ir apmēram tāpat, kā noliegt kunilingu/minetu, jo Latvju dainās (akadēm. versija) par to nekas nav sacīts.. :D :P
Labi - joki pie malas, bet pamēģināt iesaku, sevišķi pildītos piparus. Laika patēriņš - praktiski nulle. vajag tik gailenes/saulsardzenes vai baravikas - citām sēnēm kopā ar papriku nebūs laba aromāta/pēcgaršas.
#4
2012-09-09 19:21
baalzams: Garšīgi uzrakstīts. :)
#5
2012-09-09 20:56
Noodles: Jemat par labu, pienākat biežāk, dabūsiet vēl trakāk!
Nde.... a tas - nu, pat garšīgumu, bija domāts par kulināriju vai ko citu?
#6
2012-09-09 21:51
hannaaste: lappppssss! sāc attīstīt šo virzienu. ātri tiksi līdz vākiem!
#7
2012-09-10 18:49
Pārējos 9 komentārus var lasīt tikai oHo.lv reģistrētie lietotāji.
Tavs komentārs

Komentārus var pievienot tikai reģistrēti lietotāji.


Iepazīšanās portāls oHo.lv
oHo.lv administrācija neatbild par iepazīšanās sludinājumu un pārējās portālā paustās informācijas saturu.
Apmeklējot oHo.lv Jūs apliecināt, ka esat iepazinušies ar oHo.lv lietošanas noteikumiem un apņematies tos ievērot.
© 2000.
oHo.lv izmanto sīkdatnes, lai darbotos un nodrošinātu Tev lielisku pieredzi.
Vairāk par sīkdatņu veidiem, to izmantošanu un konfigurēšanas iespējam lasiet šeit.
p.s. Mums arī nepatīk visi šie logi un paziņojumi, bet tāda nu ir kārtība 😅