Filadelfijas siera kūkaCrepamforma 20 cm/diametrā. 20 cm diametra formā kūka sanāks 8 smuki gabaliņi. Pamatnei: Cepumi Selga (klasiskie) 200 g; Sviests (mīksts) 70 g; Kokosriekstu skaidiņas 50 g (ja vēlies); Kanēlis 1 strīķēta tējkarote Virsmai: Pūdercukurs 80 g; Skābais krējums 30% - 70 g; Ola 1 gab.; Olu dzeltenumi 3 gab.; Filadelfijas siers 500 g; Citrons 1 gab. Pamatne. Sāc ar siera kūkas pamatnes gatavošanu. Vispirms sasmalcini cepumus. Es šoreiz izvēlējos klasiskos Selgas cepumus, ļoti garšīga pamatne sanāk arī no auzu pārslu cepumiem. Kad cepumi ir sasmalcināti, liec tiem klāt kokosriekstu skaidiņas (ja vēlies, vari taisīt kūku arī bez kokosa skaidiņām, bet tad paņem mazliet vairāk cepumus kopā kādus 220 g), pieber kanēli un visam pievieno mīkstu (istabas temperatūrā atlaidinātu) sviestu. Sviesta daudzumu jāskatās tā, lai masa iznāk tāda drupena, bet, kuru var labi sapresēt formā. Kad siera kūkas pamatne sagatavota, ieklāj to vienmērīgi (iepriekš ar sviestu ietaukotā) cepamformā gan pamatnē, gan gar maliņām. Siera kūkas pamatmasa. Siera kūkas masai neizmantoju miltus, miltus parasti izmanto tad, ja lieto vairāk olas un vēlas, lai kūka ir stingrāka, cietāka. Pie olas un olu dzeltenumiem liec klāt pūdercukuru un viegli sakul. Kult vajag uz maziem apgriezieniem tā, lai olas pārāk nesaputojas. Tas tādēļ, lai siera kūka ir blīva un nav pārāk gaisīga. Kad olas ar cukuru sakultas, pievieno tām Filadelfija sieru, tad masai pievieno 70 gramus skābā krējuma. Gan Filadelfijas sieru, gan skābo krējumu vajag izvēlēties pēc iespējas treknāku. Esmu cepusi siera kūku arī ar lieso Filadelfijas sieru, bet tad kūka nesanāk tik garda. Masu viegli saputo un samaisi, līdz pazūd visi kunkuļi. Tad siera masai pierīvē miziņu no ½ citrona un piespied sulu no 1/3 citrona, visu atkal samaisi, klāj pa virsu cepumu masai cepamformā. Pārklāj formu ar folijas kārtu un liec cepties 150 C temperatūrā kādas 40 minūtes, tad noņem foliju un cep vēl kādas 20 minūtes. Lai ceptā siera kūka sanāktu mitrāka,sulīgāka, to cepot, krāsns apakšā liec ūdens trauku. Kad kūka uzcepusies, ņem to ārā no cepamtrauka un noliec atdzist. Vislabāk siera kūku ir cept dienu vai pat 2 dienas iepriekš, jo ar siera kūku ir tā jo tā ilgāk savelkas, jo labāk garšo. |