![]() | |||
|
|
Iepazīsties
300 lietotāji on-line
67 jubilāri
Populārākie
Iztaujāšanas centrs
Vakara plāns
Skaties
Foto albumi
Foto vērtēšana
Lasi un piedalies
Pieredzes apmaiņa
Interešu grupas
Dienasgrāmatas
Dzejoļi - dzīvā dzeja
Noderīgi
Sapņu tulks
Filmas, kino
Apsveikumi
Par oHo.lv
Palīdzība
Atsauksmes
Reģistrētiem lietotājiem
Reģistrēties
Aizmirsu paroli!
|
KlusumsL5 dienasgrāmata
Vucis: Manā famīlijā (arī no Dundagas) tos vēl līdz šai dienai tos sauc par dižraušiem.
Un tas nav vis kāds paēdiens, bet svētku rausis, kūkas ekvivalents no laikiem, kad cilvēki nebija tik izlepuši. Manas famīlijas sievietes pirms svētkiem sanāk kopā un visu dienu cep dižraušus. Visu dienu tādēļ, ka famīlija liela un ļoti daudz jāizcep. #1 2015-03-09 00:03 fiffaaC: Vārds ir saliktenis no skland- un rausis. Rausis cēlies no darbības vārda raust apbērt. Tas liecina, ka rauši tikuši cepti primitīvā veidā ieraušot tos karstos pavarda pelnos vai saraustās krāsns oglēs. Sklanda ir sens vārds, cēlies no kuršu, tagadējo Latvijas rietumdaļas novada iedzīvotāju kurzemnieku, senču pirmvalodas un nozīmē "žoga kārts, zedeņu žogs", arī "nogāze, nokalne", šajā gadījumā rauša izlocīto malu,"
#2 2015-03-09 00:31 masinaanitina: Viņu sauc arī par ,,žoga rausi,,...sklanda ,ja nemaldos lībiešu vārs un nozīmē žogs,sēta....tā arī cepam to rausi ...būvējam sētiņu un pildījumu vidū....Man pašai ļoti garšo...cepusi gan esmu tikai vienu reizi...parasti nopērku kādos tirdziņos...tad nu kā gadās ir gan garšīgi gan tādi ne visai...Tāds ne visai trāpījās arī šo sestdien...:)
#3 2015-03-09 09:38 KlusumsL5: Super! Paldies par skaidrojumu, tagad arī es to zināšu.. / bet es gan šamējos, iespējams, tagad ik pa laikam uzcepšu un arī ikdienai; ņēmos 2-3 stundas, bet sanāca gardi. Un kā var nesanākt, ja pie klasiskās receptes pieturās? Tiesa, visi knifi ir tajās specijās, cik un ko pieliec tam žoga rausim klāt..
#4 2015-03-09 16:04
Pārējos 1 komentārus var lasīt tikai oHo.lv reģistrētie lietotāji. Tavs komentārs
Komentārus var pievienot tikai reģistrēti lietotāji.
Ko vēl var darīt ar vēl negataviem Āboliem??? (28)
ieteikumi, idejas par vēl negatavo ābolu izmantošanu! Ķīseļus vairs neviens negrib dzert, uzpūteņi arī jau bija, ābolu ...
Kā cept maizi? (16)
Vai kāda, varbūt kāds var pateikt, kādus miltus vaslabāk izmantot, kad cep picu?
Burku pasterizēšana cepeškrāsnī ? (16)
Esmu par to dzirdējusi, toreiz nebija tāda nepieciešamība, nepievērsu uzmanību. Varbūt kāds to ir darījis, man interesē ...
Kur nopirkt "cepjamkastroli-pīli"? (26)
Tā nav ēdamā pīle, bet cepjamtrauks,/cepetim, sautējumam/ tie bija agrāk tādi ovāli, biezām malām, nevaru nekur ...
Cik maksā lauku medus? (33)
Nav neviena reāli pazīstama bitenieka,nez cik maksā 3 litra burka ar medu,ja pērk no šamējiem pa taisno?Ir kāds kurš ... | ||||||||