viltībiņas .....Dažas viltības, lai jūsu pīrāgs būtu pats labākais*Vienmēr pievienojiet mīklai kartupeļu miltus,tad bulciņas un pīrāgi būs pufīgi un mīksti pat nākošajā dienā.Galvenais gardu pīrāgu noteikums ir-pufīga,labi uzrūgusi mīkla,tamdēļ miltus,kas domāti mīklai,vienmēr izsijājiet,lai atbrīvotos no piemaisījumiem tajos un ,lai bagātinātu miltus ar skābekli. *Jebkurā mīklā (izņemot pelmeņu,kārtainajā,plaucētajā un smilšu ) mīklai,kas domāta pīrāgiem,pankūkām,maizei,plāceņiem-uz pus litru šķidruma pievienojiet ēdamkaroti mannā.Agrāk tā maizi cepa mūķenes un viņu maize ilgi nekalta. *Bez piena pievienojiet mīklai pus glāzi minerālūdens, vai pus glāzē ūdens ieberiet tējkaroti sodas un dzēsiet to ar citronskābi,vai etiķi. Maize sanāks ļoti laba,mīksta un pufīga. *Telpā kur darbojas ar mīklu, nedrīkst būt caurvēja,jo izstrādājumiem veidosies bieza un cieta garoza. *Visiem rauga mīklai paredzētajiem produktiem ir jābūt siltiem,vai vismaz istabas temperatūrā, jo auksti produkti aizkavē mīklas rūgšanu. *Šķidrumam,kas paredzēts rauga mīklai ir jābūt uzsildītam līdz 30-35 grādiem.Ja temperatūra būs augstāka,vai zemāka,rauga sēnītes zaudēs savas rūgšanas spējas un mīkla var neuzrūgt. *Atsitot mīklu uz leju,rokām ir jābūt sausām. *Pirms likšanas cepeškrāsnī,izstrādājumiem jāļauj atpūsties 15-20 minūtes.Ja to neizdara,tad izstrādājumi ilgi neizcepās un var gadīties,ka būs jēli vidi. *Pīrāgi ar pildījumu ir jācep uz mērenas uguns,lai neizkalst pildījums. *Mīklā labāk ir pievienot nekausētu sviestu,jo kausēts sviests pazemina mīklas kvalitāti. *Pīrāgi,kas gatavoti uz piena bāzes ir daudz gardāki un aromātiskāki,kā arī ar labāku krāsu. *Raugam priekš mīklas vienmēr ir jābūt svaigam. *Ja gribat,lai pīrāgi sanāktu maigāki un trauslāki lieciet klāt tikai olu dzeltenumus. *Ja gribat,lai pīrāga apakša būtu sausa,tad izberiet pa cepamo pannu kartupeļu miltus un tikai tad liekat virsū pīrāga mīklu. |