Ja uz bifeļu aploka rakstīts ZILONIS, tad neticiet tam. Kozma Prutkovs
Atbraucu no copes
un tagad abi ar mincu ēdam šprotes. Lielās. Paradokss? Daļēji. Hohma? Jā. Bet
ne jau apstāklī, ka atbraucot no makšķerēšanas, jāēd zivju konservi. Normāla
parādība, ja noķerto laiž vaļā. Jo no līņiem un brekšiem pagaidām šprotes
neražo. Pat ne šprotu pastēti un krabju nūjiņas. Nav īstā zive laikam. Hohma ir
vārdu salikumā Lielās šprotes. Jo šprotes un ķilavas jāgatavo no brētliņām.
Nu, tām pašām, kuras izvairījušās no tomātu mērces. Bet bundžā ir reņģes.
Aizvien biežāk. Simptomātiski.
Jautāsiet kāda
atšķirība? Nopērciet poršu, atveriet durvis un iedomājaties, ka iekšā ir zaporožecs. Nu, apmēram tā. Savādāk
izskaidrot būs pagrūti, jo karsti kūpinātas brētliņas nogaršot nemaz tik viegli
nevar. Tāpat, kā normāli iesālītas ķilavas. Pa tiešo no kuģa, no traļa, no
jūras. Taukas, teju caurspīdīgas, ar rupjo uz ielas beramo sāli un prasto
ķilavu garšvielu maisījumu. Izmaisītas un viss. Nu, neraustās vairāk minūtes
15 ir pasālījušās, un gatavas ēšanai. Neviens, kur nu norvēģu, lasis, nestāv ne
tuvu...
Bet atgriezīsimies
pie lielajām šprotēm. Kūpinātas arī laikam pēc ES standartiem, jo mums ar
mincu negaršo. Un bālas, kā kartupeļu asni pagrabā. Mīkstas arī.. labi, neteikšu,
kā kas. Lai katrs spriež pēc savas samaitātības pakāpes. Jo pabijušas
saldētavā. Minca paostīja, saviebās un uzgrieza asti. Arī simptomātiski. Es gan
ēdu, jo slinkums meklēt ledusskapī ko citu. Turklāt stāstu sev, ka tas ir
veselīgi nav jau to kaitīgo kancerogēnu iz alkšņu dūmiem. Par dioksīniem gan
neatradu nekādu informāciju. Arī simptomātiski. Cerams, standartizētā mazdūmošana
kompensējusi citas jiptes pārpilnību. Nu, vismaz ēdamlietā, jādomā, indes
saturs atbilst jaunajiem, humānajiem standartiem. Un vēl gar šo gardumu nav
grābājies ne no putnu gripas mirstošs aziāts, ne HIV pozitīvs nēģeris, ne
dvieļugalva, kura apjausma par higiēnu robežojas ar smilšu sauju tualetes
papīra vietā. Pagaidām. Pagaidām šīs lielās šprotes ir vērušas uz virbiem un
kārtojušas bundžās mūsu pašu zvejnieksievas. Tās, kurām paveicies palikt
pabrīķī. Arī jau pagaidām, droši vien. Kamēr veči krūmos kož. Jo jūrā iet
nesanāk. Varbūt, ka kuģis stāv pie pāļa. Varbūt, ka tas nodots naglās tad
vismaz ir, par ko kost un nav vēl arī mežs jāpārdod. Starp citu, angļiem ir kolosāls
vārds, ar ko apzīmē kuģa iznīcināšanu: scrapped. Pārstrādāt skrepkās. Lieliska kombinācija HMS Invincible Viņas majestātes kuģis
Neuzvaramais, scrapped at 1957, piemēram. Tāda neliela ironija, runājot par
kuģi, kura klases nosaukums ir dreadnought tas, kas nekā nebaidās... Un vēl
nez kāpēc britiem kuģis ir she???
A večiem ir, no kā
baidīties un ir pamatots iemesls kost. Vispār jau šprotu ēdājiem arī. Jo
aizvien biežāk pie mums ostās krauj ārā zivis vācieši, zviedri utt. No
lielajiem, jaudīgajiem traleriem. Saldētas, briketēs. Vienā piegājienā savu
10 kuģu nozveju. Nešķirotas, reņģes un brētliņas kopā ar grēvēm viņiem ir
citi noteikumi, citas piezvejas un vispār šitās zivis jau zvejo lapsām, ne
cilvēkiem. Ja jau letiņi ir tik dulli, ka ēd tos štruntus davai! Saņemiet! Tikai pārstrādājiet skrepkās savus kuģus, lai nemaisītu mums zvejot... Nu, lūk,
arī daļējais paradokss... Pilnam paradoksam vajadzētu izlaist konservus
Rīgas šprotes iekš Coca-Cola. Made in China. Eiropa to novērtēs.
|